EUONYMUS

De EUONYMUS of kardinaalsmuts kan je in het wild op vele plaatsen aantreffen. Spreeuw, lijster en roodborstje zorgen daarvoor.

Kardinaalsmutssoorten zijn van oorsprong inheems in een groot deel van Europa, China, Japan en Oost-AziŽ. De blinkende rode of oranje vrucht heeft de vorm van een kardinaalshoed… vandaar de naam. 

Het geslacht Euonymus kan men onderverdelen in twee groepen, namelijk de bladverliezende  en de bladhoudende soorten.

Wij beschrijven hierin enkel de bladhoudende.

  • Euonymus japonicus:

Deze groenblijvende, bladhoudende heesters hebben een opgaande groeivorm en zijn matig winterhard. De grote groene eivormige tot ovale bladeren van 3 tot 5 cm groot zijn aan de bovenzijde glanzend. De japanse kardinaalshoed is zowel solitair of als haag te gebruiken. Vanwege het bonte blad zijn ze prima te gebruiken als accent in een beplanting met heesters of als visueel hoogtepunt in een kleurrijke border. De struik kan ook losjes tegen een muur aangroeien of als haag in vorm worden geknipt. De stervormige, groenkleurige bloempjes die aan het begin van de zomer verschijnen, zijn weinig opvallend. In deze doosvruchten zitten oranje zaden. 

De volgende variŽteiten hebben wij in ons assortiment:

         AUREA

          LUNA

         SUZANNE

          MICRO GOLD

          MICROPHYLLA

         MICRO GREEN

         LUNA GOLD

         SILVER PRINCESS

         AMERICANA

         SILVER QUEEN

         SILVER KING

  • Euonymus fortunei:

Euonymus fortunei kan zowel liggend, kruipend en als muurbedekking worden gebruikt. Als bodembedekker kent deze bladhoudende, laagblijvende struik geen begrenzing. De meeste variŽteiten zijn zeer goed winterhard. Deze fortunei voelt zich prima thuis op een plaatsje in de zon, halfschaduw of schaduw. Hoe meer schaduw, hoe meer groen er aan het blad te zien is. Euonymus fortunei is afkomstig uit Japan en Korea. De stengels liggen in het algemeen over de grond en maken wortels bij de knopen. Vanaf het begin van de zomer draagt de struik onopvallende, groenig witte bloemen aan de vertakte, niet klimmende stengels. Het blad varieert in afmetingen van 2 tot 6 cm lang en 1 tot 4 cm breed.

De volgende variŽteiten hebben wij in ons assortiment:

   Emerald Gaety:
Euonymus fortunei Emerald Gaety  is winterhard en heeft een brede opgaande groeiwijze. Het ronde blad is donkergroen met een zilverwitte rand. In de winter krijgt het struikje een rozige gloed. De struik kan liggend groeien als bodembedekking, maar schuwt het evenmin om langs muren omhoog te klimmen.

         Emerald’n Gold:
Euonymus fortunei Emerald Gold is een zeer winterhard bossig groeiend struikje, waarvan de bladeren in de winter een roodachtige gloed krijgen.
Tijdens het groeiseizoen hebben de ronde bladeren een goudgele rand, die naar het midden uitvlekt. Plantafstand: 40-50 cm.

Nog andere variŽteiten zijn:
        
Euonymus fortunei Gold Queen heeft smal, lang blad met een goudgeel randje. De struik kan tot anderhalve meter hoog en breed worden. In de winter komt over de bladeren een paarsrode zweem.
        
Euonymus fortunei Silver Queen heeft een meer opgaande groeivorm. Het is een uitstekende klimmer om een muur mee te bedekken. De bladeren zijn mooi groen met veel wit langs de randen, dat naar het midden toe overgaat naar groen.